Asperges - Zalm - Waterkerssaus

Nodig (voor 2 personen)

  • 400 g zalmhaasje
  • 500 g asperges
  • 500 g krieltjes
  • een bussel waterkers
  • 1 dl witte wijn
  • visfond
  • 1 dl room
  • 1 sjalot
  • 50 g grijze garnalen
  • peterselie
  • boter
  • olijfolie
  • Italiaanse kruiden
  • look
  • grof zeezout


Bereiding
 

De krieltjes in 4 snijden en in een ovenschaal doen. 3 teentjes look ongepeld even ‘kraken’ met de platte kant van een mes. Toevoegen aan de aardappelpartjes, samen met wat grof zeezout, een beetje Italiaanse kruiden en een flinke geut olijfolie.
Ik gebruik Miscuglio van Oil&Vinegar als Italiaanse kruiden want dat is gewoon enorm lekker. In tegenstelling tot die rommel van Piet Huysentruyt bijvoorbeeld. SOS kruidenmix hoor, vriend.
Dat mag in een voorverwarmde oven van 170 graden, zo’n 45 minuten. Na 20 minuten eens even ‘husselen’, Jamie Oliver-gewijs.

De waterkers eerst wassen.
De makkelijkste manier om dat te doen, is hem gewoon in de afwasbak met veel water leggen. Idem voor spinazie en prei bijvoorbeeld. De groenten blijven drijven, het vuil zakt naar de bodem. Praktisch he?
De blaadjes 2 minuten blancheren.
Dus zonder steeltjes he.
Laten uitlekken in een vergiet, en uw kookpot vluchtig uitspoelen.
Gebruik die maar opnieuw. Tenzij er iemand anders uw afwas doet.
In die pot dan een sjalot aanstoven in boter, de witte wijn toevoegen en laten reduceren. De room en een eetlepel visfond toevoegen, en wat laten indikken.
Ja, een eetlepel, want ik gebruik visfond in poeder, stenig mij maar, maar dat is gemakkelijk.
Daar mag de uitgelekte waterkers dan bij, en mixen. Saus klaar. Oh ja, peper en zout he. Uiteraard. Proeven! Afkruiden!

De asperges schillen en hun houterig kontje afsnijden. In een kookpot met water en een snuifje zout aan de kook brengen. Als het water kookt, mag het vuur af. 5-10 minuten later (afhankelijk van de dikte) zijn de asperges klaar.

Mijn lief wou zijn asperges overgoten met geklaarde boter. Dat is niet bijzonder veel werk, dus dat deed ik dan maar. Boter smelten, en de witte ellende die komt bovendrijven eraf scheppen. Vlak voor het serveren doe ik daar fijngehakte peterselie en grijze garnaaltjes in. Niet eerder, tenzij ge fan zijt van caoutchouc-garnalen.

De zalm instrijken met olijfolie en kort aanbakken in een grillpan. Dan mag die ook de oven in, waar uw aardappelen al staan. Na 10 minuten is het visje klaar.

En opscheppen maar!
Vis wel die tenen look uit uw aardappels he.