Bloemkool & Lamsgehakt

Hans stuurde mij zijn recept voor een bloemkoolschotel met lamsgehakt, omdat ik het ook eens moest proberen. Ik had Hans wel al gewaarschuwd dat die ‘eigenzinnig’ in mijn omschrijving niet uit de lucht gegrepen is, en dat ik al-tijd toch nog een eigen draai aan recepten geef, maar dat was ok. Hij gebruikte voorgekookte aardappelschijfjes, maar omdat die op waren in de delhaize dat zo luiewijverig is, kookte ik ze zelf. En ik moest eigenlijk munt gebruiken in plaats van koriander en tijm, maar ik hou niet zo van warme munt. Oh en bechamelsaus, dat moest er eigenlijk niet in, maar bloemkool en bechamelsaus zijn onafscheidelijk, toch?

Hans? Zijn we nog vrienden?

Het resultaat was alleszins zeer geslaagd!

Nodig (voor 4 personen)

  • 1 bloemkool
  • 1 dikke ajuin
  • 1 teentje look
  • 800 g lamsgehakt
  • 1 kg aardappelen
  • 5 dl melk
  • Boter
  • 30 g bloem
  • Gemalen komijn
  • Verse koriander
  • Verse tijm
  • 200 g fetakaas

Bereiding

Schil de aardappelen en snij in schijfjes. Kook de schijfjes een 5-tal minuten in gezouten water, tot ze net niet helemaal gaar zijn, giet voorzichtig af, en schik ze in een ingevette ovenschotel.
Verdeel de bloemkool in (heel) kleine roosjes, en kook ook 5-10 minuten, tot ze beetgaar zijn. Laat uitlekken en verdeel over de aardappelschijfjes.
Snipper de ajuin fijn, stoof aan in wat boter, pers er een teentje look bij, voeg het gehakt toe en bak rul. Kruid met peper & zout, en een koffielepel gemalen komijn. Voeg enkele blaadjes verse koriander toe, en de blaadjes van een takje tijm.
Maak een bechamelsaus van 30 g boter, 30 g bloem en 5 dl melk. Giet over de bloemkool in de ovenschotel. Verdeel er dan het gehakt over, en werk af met wat verkruimelde feta. Dek af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. Verwijder dan de aluminiumfolie en zet nog een 10-tal minuten onder de grill tot de feta lichtjes verkleurt.
Hoera voor Hans! Dat was lekker! Nog iemand die zijn/haar favoriete recept met mij wil delen?