Broccolisoep

Ik kreeg een tijdje geleden de vraag “Seg Miss Aiesj, waarom maakt gij nooit soep?” Ja, waarom deed ik dat eigenlijk bijna nooit? Dat is ├ęcht niet veel werk, en al zeker niet als ze gemixt wordt. Hup in porties de koelkast en diepvries in, en opwarmen als voorgerecht, als middagmaal bij een boterham, of gewoon tussendoor bij een goestingske. Sindsdien maakt Miss Aiesj soep. Elke week. Deze week werd het een broccolisoep, die erg in de smaak viel.

Nodig

  • 3 kleine ajuinen
  • 2 teentjes look
  • 1 dikke aardappel
  • 1 preiwit
  • 2 broccoli’s
  • Verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 liter bouillon (groentebouillon of kippenbouillon)
  • Optioneel: wat korianderblaadjes & room

Bereiding

Snij de ajuinen en de prei in grote stukken, en stoof samen met de look aan in wat boter.
Dat mogen ├ęcht grote stukken zijn hoor, de mixer doet straks de rest.
Verdeel de broccoli’s in roosjes, en laat gerust de steeltjes er aan, daar zit nog veel smaak in. Voeg toe aan de kookpot, en laat nog even meestoven. Schil de aardappel, snij in dikke stukken en voeg ook toe. Kieper er dan de bouillon bij. Bind de laurier en enkele takjes tijm samen met wat keukentouw en laat in de pot zakken.
Het uiteinde van het touw kan vastgebonden worden aan een oor van de pot, dan raken de kruiden nooit zoek.
Tijdens het koken kreeg ik ineens medelijden met de vensterbankkoriander, die veel minder dan de andere kruiden gebruikt wordt, dus er gingen ook nog enkel blaadjes koriander in de soep.
Overdrijf daar niet mee, want dan wordt het koriandersoep.
Zet er een deksel op, en laat een half uur rustig pruttelen. Hijs de samengebonden kruiden terug uit de kookpot, en mix.
Voeg eventueel nog wat extra bouillon toe als de soep te dik is.
Ik werkte mijn soep af met wat room en nog wat korianderblaadjes, maar dat is niet noodzakelijk. Wat ham in reepjes kan bijvoorbeeld ook, of zelfs enkele grijze garnalen. Laat het smaken!