Cannelloni

‘Cannelloni’ betekent in het Italiaans ‘grote pijpen’. En dat zijn het ook. Het gerecht is vergelijkbaar met lasagne, maar dan met opgevulde pastapijpen in plaats van pastavellen. En het is verschrikkelijk lekker, dat moet ik er ook nog even bij vermelden.

Nodig

  • 16 cannellonipijpjes
  • 2 ajuinen
  • 2 teentjes look
  • 400 g gepelde tomaten in blokjes
  • 140 g tomatenpuree
  • 400 g gehakt varken-kalf
  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • 1 half rundsbouillonblokje
  • 50 g parmezaanse kaas
  • 100 g gruyere
  • Italiaanse kruiden
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 laurierblad
  • Verse basilicum
  • Verse oregano
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 8 dl melk

Bereiding

Snij 1 ajuin heel fijn. Stoof aan in wat olijfolie en voeg het gehakt toe. Rulbakken, wat italiaanse kruiden en peper toevoegen, en het halve rundsbouillonblokje. Voeg 1.5 dl water toe en laat rustig inkoken. Bak de spekreepjes en laat uitlekken op wat keukenpapier.
Snij dan de tweede ajuin en de look grof, stoof aan en voeg de gepelde tomaten, de tomatenpuree en 4 dl water toe. Kruiden met peper & zout, de verse basilicum, oregano, suiker, paprikakruiden en het laurierblad. Laat een half uurtje pruttelen onder een deksel, vis de laurier er terug uit en mix dan tot een gladde saus.
Vergeet het lauriervissen niet, want ik weet uit goede bron dat gemixte laurier geen aangename smaaksensatie is.
Laat het gehaktmengsel afkoelen en meng er dan de spekjes, het ei, het paneermeel en de parmezaanse kaas onder.
Maak een bechamelsaus met de bloem, boter en melk.
Giet de tomatensaus in een ovenschotel. Vul de cannellonirolletjes met het gehaktmengsel (gewoon met uw handen ja) en leg ze naast elkaar in de tomatensaus.
Bedek met de bechamelsaus en werk af met de gruyere. 45 minuten in de oven op 180°C.
Het presenteert niet zo mooi, maar dat wordt duizend keer gecompenseerd door de smaak. Puur comfortfood, en genoeg voor 4 personen!