Chili con Carne

Er is blijkbaar een hele controverse over wat er eigenlijk in een échte chili con carne mag. Moeten er wel bonen in? En die tomatensaus, is dat wel helemaal katholiek? Een samenvatting van heel de discussie kunt ge hier gaan lezen, maar ik besloot het gewoon allemaal aan mijn laars te lappen.
Als ik denk aan chili con carne, dan denk ik in eerste instantie aan vlees en bonen. En aan tomatensaus. Dus ik doe gewoon mijn eigen goesting. De hoeveelheden hier zijn voor 4-6 personen, maar ge kunt dat perfect invriezen!

Nodig

  • 600 g rundsgehakt
  • 2 ajuinen
  • 1 rode & 1 groene paprika
  • 3 wortelen
  • 2 stengels selder
  • 1 blik kidneybonen
  • 800 g gepelde tomaten in blokjes
  • 140 g tomatenpuree
  • 2 pikante pepers (minder als ge niet zo dol zijt op echt pikant he)
  • 2 teentjes look
  • 1.5 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 afgestreken koffielepel kaneel
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 rundsbouillonblokje
  • Zure room
  • Koriander

Bereiding

Snij de ajuinen, paprika’s, wortelen en selder in stukjes. Snij de look en de pepers (zonder zaadlijsten) heel fijn. Stoof alles enkele minuten aan in olijfolie en voeg dan het gehakt toe. Blijf roeren terwijl het gehakt gaart, zodat het mooi uit elkaar valt in kleine stukken. Voeg dan de bonen toe (koop er zonder vorte tomatensaus of spoel die eerst grondig af), de gepelde tomaten, de tomatenpuree, het rundsbouillonblokje, de laurier en de komijn, paprikapoeder & kaneel. Nog wat peper & zout, en een uur laten pruttelen. Afwerken met een lepel zure room en wat koriander of bladpeterselie, serveren met rijst.
Ik hoorde een Mariachi spelen in mijn hoofd bij de eerste hap, eerlijk waar.