Ballekes in Tomatensaus

Een klassieker, toch?
Nu, ik doe wel menig Culinair Talent fronsen als ik zeg dat ik er melk in doe (in de ballen, jaja), én ze gewoon in de oven bak. Maar dat is lekker. Echt.
Peter Goossens doet dat van die melk ook.
Nee, dat van de oven niet, dat is misschien een beetje vooral voor luie mensen. Maar mals! Lekker!
Ik rol de ballekes, en leg ze in een ingevette ovenschaal in de oven op 170°C. Na 10 minuten omdraaien, en na 20 minuten zijn ze klaar. Tenzij uw ballekes dikker zijn dan die van mij natuurlijk, dan moeten ze wat langer bakken.
Als ge veel tijd hebt, maakt ge uiteraard een saus met elvendertig ingrediënten, zoals Peter het zegt. Dat spreekt voor zich.
En anders pakt ge gewoon wat ajuin, look, en gepelde tomaten in blik, aanstoven, pruttelen, mixen, en daar nog wat gebakken champignons onder. Dat is ook lekker hoor.

Het perfecte ballenmengsel:

  • 1 kg gehakt varken-kalf
  • 2 fijngesneden sjalotjes (maar echt fijn he, brokken sjalot in uw gehaktballen zijn niet esthetisch)
  • 2 eieren
  • 50 g paneermeel
  • 1 dl melk
  • Peper, zout, een snuifje paprikapoeder en wat Provençaalse kruiden