Pasta met pompoensaus

Na de pompoen-wortelsoep wou ik ook een hoofdgerecht op de wereld zetten met pompoen. Het werden gevulde pastaschelpen!

Nodig (voor 4 personen)

  • 500 g pompoenstukjes (mijn voorkeur ging weer uit naar butternut, maar dat mag ook een andere pompoen zijn hoor)
  • 1 dikke ajuin
  • 1 dl witte wijn
  • 2 dl room
  • 2 dl groentebouillon
  • 2 teentjes look
  • 300 g gerookt spek in blokjes
  • 600 g ricotta
  • Rucola
  • Verse rozemarijn
  • 20 grote pastaschelpen
  • Een handvol versgeraspte parmezaanse kaas
  • Stokbrood

Die pastaschelpen vindt ge normaal in grote supermarkten. Ik marcheerde echter kabouter Wesley-gewijs terug naar buiten bij Delhaize, want helaas, geen schelpen. Gelukkig bracht Oil&Vinegar redding, want mijn innerlijke autist zat al paniekerig in een hoekje te wiegen bij de gedachte aan een verandering in het weekmenu.
Dit geheel terzijde.

Bereiding

Schil de pompoen en snij in blokjes. Snipper de ajuin en de look fijn. Stoof aan in wat olijfolie en voeg de pompoenblokjes toe. Giet de witte wijn erbij, laat inkoken, en voeg dan de bouillon toe. Kruid met peper en zout, en wat rozemarijnblaadjes. (In plaats van rozemarijn kunt ge ook tijm gebruiken. Of salie, de gedoodverfde klassieker bij pompoen.)
Dek af en laat rustig pruttelen tot de pompoenstukjes zacht zijn. Voeg dan de room toe en mix tot een gladde saus.
Bak de spekblokjes en laat uitlekken op wat keukenpapier. Meng onder de ricotta, samen met de rucola (Hoeveel? Ik nam drie volle handjes. Telt dat als hoeveelheid?). Kruid met peper. De liefhebbers van straffe kazen mogen trouwens gerust wat geitenkaas of een blauwe kaas onder de ricotta mengen. Extra smaken!
Kook de pastaschelpen volgens de instructies op het pak. Kook er maar een paar extra, want de kans dat die allemaal ongeschonden uit uw kookpot komen, is niet extreem groot. Giet af en koel goed af in koud water. Anders gaan ze plakken en dan komt het niet meer goed.
Giet de saus in een ovenschotel. Vul de schelpen met het ricottamengsel en schik in de schotel. Bestrooi met wat parmezaanse kaas en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden. Serveren met stokbrood!