halloumi & pickles

Pickles. Ik wou iets origineels verzinnen met de pickles die ik kreeg van Camp’s. Bon. Vlees of vis? Of vegetarisch? Kaas! De halloumi pasta van Lilith had ik pas nog gepind op mijn pinterest-bord en ik wou daar zelf ook eens iets mee, met die halloumi. Als ik die nu eens zou frituren?
De frietketel werd uitgekuist en de olie werd vervangen. Er werd een beslag geklopt en vol spanning werd het eerste exemplaar uit de frietketel gevist. Waaaaaaaah. Geslaagd! En lekker! Ge kunt dat als hapje gebruiken, als voorgerecht met wat sla, of als hoofdgerecht met frieten, gelijk ‘fish and chips’. Maar dan ‘cheese and chips’. Leg er niet te veel op een bord, want het is best wel stevige kost. Het ietwat vettige, het zoute, en het zachte van de halloumi vormt een heel mooi contrast met het zure en het knapperige van de pickles. Mission accomplished! Probeer het ook maar eens!

Nodig (voor 4 personen, als voorgerecht)

  • 250 g halloumi (verkrijgbaar bij Delhaize)
  • 1,2 dl bier (ik nam Stella, ter info)
  • 125 g gewone bloem
  • 2 eieren
  • 1 potje pickles
  • 1 zakje veldsla

Bereiding

Splits de eieren. Meng het eigeel met het bier en de bloem tot een glad beslag. Voeg ook een snuifje zout toe. Laat het beslag een half uur rusten. Verdeel ondertussen de halloumi in stukjes. Dat mogen blokjes of reepjes zijn, liefst niet te dik (ongeveer 1 cm), en die hoeven zeker niet allemaal dezelfde vorm te hebben. Klop het eiwit tot schuim en spatel het voorzichtig onder het beslag. Verhit de frietketel tot 180°C, haal de halloumi-blokjes door het beslag en laat ze voorzichtig één voor één in het frietvet zakken. Bak er niet te veel in één keer, anders gaan ze aan elkaar kleven. Draai ze na 2 minuten eens om en laat bakken tot ze mooi goudgeel zijn. Laat uitlekken op een velletje keukenpapier. En nu serveren met een schepje pickles, en wat veldsla!