Currypasta

Currypasta, dat was voor mij iets uit een potje. Ik kon mij niet voorstellen dat ik al die smaken daar zelf zou in krijgen, maar ik moest het toch eens proberen. Wat rondsurfen op het internet leerde mij dat dat blijkbaar niet eens moeilijk was. Ik maakte het ondertussen al twee keer. In versie 1 gebruikte ik van de meeste kruiden en specerijen zaadjes en bolletjes, zoals Jamie Oliver het deed. Mijn ‘good old food processor’ negeerde de zaadjes echter straal, en ik kreeg een pasta met nog redelijk wat harde stukjes in. Lekker, dat wel, maar nog niet helemaal hoe ik het wou. Een vijzel & stamper heb ik niet in huis, dus voor versie 2 ging ik gewoon voor de reeds gemalen versie van de specerijen, in poedervorm. In minder dan 5 minuten klaar, en een smaakbom. Waw, echt. Ik weet niet of ik ooit nog potjes currypasta ga kopen. Wij zijn hier allebei dol op vindaloo curry, en deze currypasta werd dan ook super pikant, zoals het hoort voor een vindaloo. Maar probeer het gerust eens zonder (of met minder) rode pepers, voor een mildere versie.

Nodig

  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 1 stukje gember van ongeveer 5 cm lang
  • 2 stevige teentjes look
  • 5 gedroogde kleine rode pepers
  • 2 verse rode pepers
  • 2 koffielepels zoet paprikapoeder
  • 2 eetlepels kurkuma
  • 1 koffielepel zwarte peper
  • 1 koffielepel grof zeezout
  • 3 koffielepels gemalen koriander
  • 2 koffielepels gemalen venkel
  • 2 eetlepels komijn
  • 2 koffielepels fenegriekpoeder
  • 4 kruidnagels (of 1 koffielepel kruidnagelpoeder)
  • 6 eetlepels olie
  • Een handvol verse koriander

Bereiding

Kieper alle ingrediĆ«nten, behalve de verse rode pepers en de verse koriander, in de blender, en mixen maar. Als ge in het bezit zijt van een vijzel, kunt ge het natuurlijk wel op de traditionele manier maken, en alles zelf fijnstampen. Maar waarom moeilijk doen, eigenlijk. Snij de rode pepers in dunne ringen, hak de koriander grof, en meng onder de pasta. Et voila. Zo simpel kan het zijn. Varieer gerust eens met de hoeveelheden van de kruiden, naar eigen smaak. Laat een uurtje ‘trekken’ zodat de smaken zich mooi vermengen, en gebruik de currypasta dan in al uw recepten net zoals de versies uit de potjes. In de koelkast blijft hij een week goed in een potje bedekt met een laag olie.