Kipnuggets met sweet chili saus

Geïnspireerd door de Lay’s ‘Maak je Smaak’-wedstrijd, creëerde ik deze kipnuggets. Zachte stukjes kip, in een krokant jasje gemaakt met chips! Het klinkt als de ultieme kinderdroom, maar ik ben er zeker van dat dit recept ook bij volwassenen in de smaak gaat vallen. Ziet dat er niet superlekker uit? En dat is het ook, echt hoor. Om het helemaal af te maken, maakte ik er ook een sweet chili saus bij. Weer iets dat we niet meer gaan kopen in een flesje in de supermarkt, want waw hoor, en zo simpel!

Nodig

Voor de nuggets:

  • 1 dubbele kipfilet (+/- 500 g)
  • 3 eieren
  • Bloem
  • 100 g chips
  • Peper en zout

Voor de saus:

  • 1 rode peper
  • 1 half teentje look
  • 0,5 dl water
  • 0,5 dl rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel maïzena

Bereiding

Maak eerst de saus. Snij hiervoor de rode peper (zonder pitjes is al pikant genoeg, met pitjes voor wie het écht vurig wil) en de look in stukken, en doe samen met het water, de rijstazijn en de suiker in een klein steelpannetje. Breng aan de kook. Los ondertussen de maïzena op in een klein beetje koud water, en voeg toe aan de kokende massa. Laat een paar seconden pruttelen zodat de saus mooi dikt door de maïzena en haal van het vuur. Mix tot een gladde saus en laat afkoelen.

Voor de kipnuggets:
Ik gebruikte voor deze kipnuggets de ‘Honey Glazed Ribs’ chips uit de Lay’s ‘Maak je Smaak’ wedstrijd, maar probeer het gerust eens met uw favoriete Lay’s smaak!
Doe de chips samen met 6 eetlepels bloem in de blender en mix tot een mooie homogene massa. Schep over in een diep bord. Snij dan de kipfilet in grote stukken en doe die samen met 1 ei in de blender. Kruid met stevig wat peper en zout, en mixen maar, tot het een gladde smeuïge pasta wordt. Zet dan nog een diep bord klaar met wat pure bloem, en een derde bord met de 2 resterende eieren (klop deze een beetje los zodat eiwit en eidooier mooi vermengd worden).
Verhit ondertussen een frietketel tot 180 graden, de kipnuggets kunnen best meteen gebakken worden na het maken.
Rol dan kleine bolletjes van de kippasta, en duw ze een beetje plat tot ze een nugget-vorm hebben. Rol ze door de bloem, dan door de eieren, en vervolgens door het chips-bloemmengsel. Frituur er maximum een 10-tal tegelijk, gedurende 5 minuten, op 180 graden. Serveren met de sweet chili saus!