Mosselen

Nodig (voor 2 personen)

  • 2 kilo mosselen
  • 3 ajuinen
  • 3 wortelen
  • 2 rode pepertjes
  • 6 stengels selder
  • 3 teentjes look
  • 2 blaadjes laurier
  • 3 dl witte wijn
  • Peterselie
  • Peper
  • Boter

Bereiding

Ik ga al beginnen met een Misverstand uit de wereld te helpen: ge moet geen mosselpotten hebben. Maar nee. Dat is helemaal niet nodig. Dat gaat perfect in een gewone kookpot.
Vul uw afwasbak met water en gooi de mosselen erin. Spoelen, spoelen, en spoelen. Zand is geen Smaakmaker. Mosselen met een kapotte schelp of schelpen die open staan (en niet reageren als ge er een paar keer tegen tikt), mogen al direct weg.
Eventuele onzuiverheden zoals aangekoekt zand krabt ge er wat af met een mes. Ruk een eventuele baard (zo’n dradig ding dat uit de mossel steekt) eraf in de richting van het scharnier van de mossel. Daar waar de mossel op zijn smalst is.
Snij de ajuinen in halve ringen, de selder, wortel en rode peper in stukjes, hak de peterselie en pers de lookteentjes. Meng in een grote kom. Smelt boter in twee kookpotten, verdeel de groenten over de twee potten en laat even stoven. Voeg aan elke pot een laurierblaadje toe en stevig wat peper. Als de groenten al een beetje zacht beginnen worden, zet ge uw vuur op maximum. Als de pot écht heet is, mogen de mosselen erbij, en 1.5 dl wijn per pot. Deksel erop, en 3-4 minuten wachten. Dan de pot eens stevig schudden, en eens loeren of de mosselen open zijn. Als dat nog niet het geval is, nog even terug op het vuur, en anders op tafel zetten. Tenzij ge fan zijn van rubber. Kook ze dan gerust 10 minuten.
Serveren met mosselsaus en frieten of brood!