Moussaka

Dat duurt uuuuren om te maken he?

Ja. Da’s waar. Volgens de Regels van de Kunst toch alleszins. Maar als ik een hele dag gewerkt heb, durf ik de Kunst wel eens door de gootsteen te spoelen.

Nodig

  • 1 dikke ajuin
  • 2 teentjes look
  • 300 g lamsgehakt
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 4 aardappelen, geschild
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 400 ml passata
  • 1 glas rode wijn
  • Oregano
  • Tijm
  • Kaneel
  • Gedroogde rode chilipeper
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • 0.5 liter melk
  • Geraspte kaas

Bereiding

De ajuin fijnsnipperen en aanstoven in vetstof. Het gehakt toevoegen en rul bakken. De look hierin persen, blussen met de rode wijn, wat oregano, tijm, 1 chilipepertje en een beetje (!) kaneel toevoegen. Dan de tomatenpuree en de passata erbij, en laten pruttelen. Zonder deksel.
Zo. Dat viel al mee he. Next. Nu komt het. Eigenlijk moet ge de aubergine en courgette kort grillen met olijfolie. Dat kost al wat tijd. Vervolgens moeten de aardappelen er eigenlijk ook nog eens rauw in, en moet het geheel 45 minuten in de oven. Ja. He. Doe maar als ge eens Tijd hebt. In het weekend.
Ik kook of stoom de aardappelen tot ongeveer gaar, en dan snij ik ze in schijfjes.
De aubergine en courgette mogen ook in schijfjes, en dan steek ik ze een paar minuten in mijn stoomkoker in plaats van te grillen.
Tadaaaa. Gaar. En minder vettig. Win-win! Wel een beetje heiligschennis waarschijnlijk. Tja.
Nu nog snel een bechamelsaus toveren, met 30 g boter, 30 g bloem en 0.5 liter melk.
En dan laagjes maken he. Een ingevette ovenschaal, een beetje bechamel, daar een laagje aardappelschijfjes in, de aubergine & courgette (ik schik ze dakpansgewijs, door elkaar, in één laag), een laag gehaktsaus, en opnieuw aardappelen, aubergine & courgette. Ge snapt het wel he. Als de ovenschaal vol is, eindigen met de rest van de bechamel, bestrooien met kaas, en in de oven zetten op 220°C, een kwartiertje. Tegen dat ge het veroorzaakte keukenpuin hebt opgeruimd, is de moussaka klaar. Alles zat er warm en gaar in, het ovengedeelte dient enkel nog om de smaken wat te laten vermengen en een mooi korstje te maken. Et voilà.