Ossobuco

Ik vond dat het tijd werd om mijn Le Creuset-pot nog eens uit de kast te halen, en zocht een gerecht dat uren moet pruttelen. Het werd ossobuco alla milanese, een klassieker die niet mag ontbreken op het menu van de betere Italiaan.

Nodig (voor 4 personen)

  • 4 kalfsschenkels
  • 3 ajuinen
  • 3 selderstengels
  • 3 wortelen
  • 3 teentjes look
  • 1.2 kg gepelde tomaten in blokjes (3 blikken)
  • 2.5 dl droge witte wijn
  • 4 dl kalfsfond
  • Bloem
  • Oregano
  • Tijm
  • Laurier

Bereiding

Snij de ajuinen, selder, wortelen en look in kleine stukjes.
Maak een inkeping in het vliesje rond de kalfsschenkels om te voorkomen dat ze gaan opkrullen. Kruid ze met peper & zout, en bestrooi met een dun laagje bloem. Bak kort aan op een hoog vuur, en haal het vlees terug uit de kookpot. Voeg eventueel wat extra vetstof toe aan de pot, en stoof de groentjes aan, nog steeds op een hoog vuur. Overgiet met de wijn en laat even reduceren. Voeg dan het vlees terug toe, samen met de kalfsfond en de tomaten. Draai het vuur lager. Voeg verse oregano, tijm en laurier toe en laat zachtjes pruttelen. Zet er in het begin geen deksel op, tot de saus een deftige dikte bereikt. En nu gewoon af en toe eens roeren, en minstens 3 uur laten pruttelen. De rest van de fles witte wijn kan ondertussen dienst doen als aperitief. Het vlees wordt uiteindelijk zo mals dat het van het bot valt, en de saus wordt ongelooflijk smaakvol. Serveren met wat pasta!