Zuurkoolschotel

Zuurkool. Wat te winters? Is het al warm buiten misschien? He? Ah. Met zuurkool kunt ge meer doen dan alleen hotdogs maken. Speciaal voor jullie, recht uit de Elzas: een ovenschotel met zuurkool en gehakt.

Nodig

  • 100 g gerookte spekreepjes
  • 400 g gemengd gehakt
  • 300 g verse zuurkool
  • Een halve appel
  • 1 dikke ui
  • 1 glas rode wijn
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • Puree
  • Geraspte kaas
  • Paneermeel
  • Tijm, rozemarijn, oregano

Bereiding

Ik zei verse zuurkool ja. Dan bedoel ik dus: niet uit blik of uit een glazen pot. Nee, uit een zakje. In de buurt van de charcuterie in uw supermarkt. In de koelkast.
Als ge niet zo houdt van te zure zuurkool, moogt ge die eerst grondig afspoelen in een vergiet. Dan mag die in een kookpot met een bodempje water, op een zacht vuur, voor een half uur. De appel fijnsnijden en na 25 minuten onder de zuurkool mengen.
De spekreepjes bakken en laten uitlekken op een velletje keukenpapier. De ui fijnsnijden en fruiten in wat boter, het gehakt toevoegen en rul bakken. Blussen met een glas rode wijn, samen met de tomatenpuree wat laten inkoken en de spekreepjes eronder mengen. Kruiden met peper, zout, tijm, rozemarijn en oregano.
Een ovenschaal invetten, een laag gehakt erin, hier een laag zuurkool op en eindigen met een laag puree. Afwerken met wat paneermeel en geraspte kaas, voor het korstje he.
Een kwartier in de oven op 200°C.