Paella

Nodig (voor 4-6 personen)

  • 500 g paellarijst (ik nam bosto mediterraneo)
  • 1.5 liter gevogeltebouillon
  • 1 dikke ajuin
  • 2 teentjes look
  • 2 rode paprika’s
  • 250 g erwtjes
  • 4 tomaten
  • 250 g inktvisringen
  • 10 gamba’s
  • 500 g mosselen
  • 300 g kipfilet
  • 100 g chorizo
  • Saffraan
  • Paprikapoeder
  • 1 citroen
  • Witte wijn
  • Mosselgroenten
  • Bloem

Bereiding

Begin met de Mise en Place, gelijk de Echten.
Laat de gamba’s ontdooien en maak ze proper. Verwijder de schaal van de staart, maak een insnijding op de rug van het beest en vis het darmkanaal eruit.
Emondeer de tomaten, ontpit en snij in blokjes. (Ik zei hier al twee keer hoe dat moet, ik moet dat niet nog eens herhalen he?)
Snij ook de kipfilet in blokjes, kruid met peper, zout en paprikakruiden.
Maak de mosselen proper. Zoals hier. Pluk wat mosselgroentenoverschot van een vorig Mosselfestijn uit uw diepvriezer. Of snij wat verse mosselgroenten, ook zoals in het mosselrecept. Op zijn minst een ajuin en wat selder, kom.
Breng de gevogeltebouillon aan de kook.
Snij de ajuin, paprika’s en chorizo in kleine stukjes.
Ok. Klaar. Nu kunt ge beginnen Koken.

Bereid de mosselen, op dezelfde manier als in het mosselrecept, met de witte wijn. Zet de mosselen apart en zeef het vocht.
Neem uw paellapan.
Ge hebt dat niet? Ik ook niet. Gelukkig is een wok de ideale vervanger.

Fruit in de wok/paellapan de ajuin, paprika en chorizo in wat olijfolie, en pers er de look bij. Kruid met peper van de molen. Voeg de rijst toe, en overgiet met 1 pollepel mosselvocht. Nu mogen ook de erwtjes, de tomatenblokjes, enkele saffraandraadjes en een beetje van de gevogeltebouillon erbij. Voeg naarmate het vocht inkookt meer bouillon toe, en meng regelmatig.
Bestrooi de kipblokjes met wat bloem en bak tot ze een krokant korstje hebben. Ze hoeven nog niet doorbakken te zijn, want nu moogt ge ze gewoon toevoegen aan de paella in spe, daar garen ze wel verder.
Haal ondertussen de mosselen uit hun schelp en leg ze voorlopig nog wat in de rest van het kookvocht. Zo blijven ze sappig en hebben ze extra veel smaak. Hou enkele mosselen met schelp apart voor de garnering.
Halveer de citroen (in de lengte), en verdeel één helft in partjes.
Als de rijst bijna gaar is, bakt ge de gamba’s en de inktvisringen. Niet te lang, 5 minuten is voldoende, en kruid met peper & zout. Meng de mosselen ondertussen onder de paella. Als laatste wat citroensap (van de halve ongesneden citroen) persen over de paella en nog één keer mengen. Werk af met de gamba’s, inktvisringen, citroenpartjes en de mosselen-in-hun-schelp.
Heaven on a plate. Of in dit geval in a wok.