pasta gerookte zalm

Pasta met gerookte zalm, eigenlijk ook een beetje een klassieker he? Gerookte zalm past bij verschillende groenten, zoals broccoli, asperges, tomaat, prei, wortel, courgette, spinazie… Varieer maar wat naar eigen smaak, ik koos hier voor broccoli, tomaat en courgette.

Nodig (voor 4 personen)

  • 400 g pasta
  • 300 g gerookte zalm
  • 2 dl droge witte wijn
  • 5 dl room
  • 1 broccoli
  • 1 kleine courgette
  • 3 tomaten
  • 1 ajuin
  • Bieslook

Bereiding

Verwijder de stam van de broccoli en verdeel in roosjes. Blancheer in vier minuten en koel direct af met koud water. Zo gaart de broccoli niet verder en blijft hij mooi groen. Snij de ajuin en de courgette in fijne stukjes. Stoof aan in wat olijfolie, en blus met de witte wijn. Laat even reduceren en voeg dan de room toe. Laat op een zacht vuur een beetje inkoken. Voeg wat peper toe, en een klein beetje zout (gerookte zalm is zelf al vrij zout). Ontpit de tomaten en snij ook in kleine blokjes. Snij de zalm in reepjes. Snipper de bieslook fijn (tot ge ongeveer 3 eetlepels fijngesnipperde bieslook hebt). Voeg twee eetlepels hiervan al toe aan de saus.
Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Voeg de broccoli en tomatenblokjes toe aan de saus, ongeveer 3 minuten voor de pasta klaar is. Giet de pasta af, en meng met de saus en de zalmreepjes.
(Voeg de zalmreepjes niet eerder toe aan de saus want gerookte zalm houdt niet van warmte. Of ik hou toch alleszins niet meer van de gerookte zalm als hij te lang in een warme saus heeft gelegen.)
Bestrooi met de laatste eetlepel bieslook en serveer. Voor een extra smeuïge saus kunt ge ook nog een stevige eetlepel boursin of ricotta toevoegen. Probeer het maar eens!