Asperges - zalm - broccolipesto

Ter compensatie voor 2 weken niet koken, doe ik vandaag eens iets geks.
Broccolipesto, groene asperges en zalm. Allemaal smaken die prima bij elkaar passen, ook al klinkt het niet zo alledaags. En weer helemaal niet veel werk.

Nodig

  • 1 broccoli
  • Een handvol pijnboompitten
  • 3 teentjes look
  • 50 g parmezaanse kaas
  • Olijfolie
  • 300 g zalmhaasje
  • Een bussel groene asperges
  • Een flesje light room
  • 1 sjalot
  • Pasta naar keuze

Bereiding

De roosjes van de broccoli blancheren. 3 minuten, dat is genoeg. Onmiddellijk afkoelen in koud water, dan blijft hij mooi groen. En goed laten uitlekken, want water is geen essentieel ingrediƫnt in pesto. Dan mogen die samen met de look, de pijnboompitten en de parmezaanse kaas in de blender. Wat peper en zout, een geut olijfolie, en de blender doet de rest.
Ik doe er niet heel veel olie onder en hou het relatief droog, omdat ik het toch nog ‘sauzig’ ga maken met room.
De asperges in stukken snijden, de zalm in blokjes. Die mogen dan allebei gebakken, en gekruid met wat peper en zout. De asperges mogen nog wat beet hebben, en maak die zalm alsjeblieft niet compleet doorbakken. Dat is zonde.
Ondertussen de sjalot fijnsnipperen en stoven, en een beetje room toevoegen. 200 ml bijvoorbeeld.
Pesto erbij, eventjes warm laten worden, en mengen onder gekookte pasta. De aspergestukjes en zalm erop, en toegeven dat dat echt wel lekker is.