Zomerse quiche met chorizo

Een quiche met een slaatje, en dan nog wel een quiche met provençaalse smaken, dat schreeeeeuwt toch gewoon zomer he? Blote benen, terrasjes, een koud glas rosé, ik kijk er al keihard naar uit. Hier een hap van, met mijn ogen dicht, en ik werd héél even de zomervakantie in gekatapulteerd.

Nodig (voor 4 personen)

  • 1 vel bladerdeeg
  • 3 eieren
  • 3 dl light room
  • 1 sjalot
  • 1 courgette
  • 2 rode puntpaprika’s
  • Chorizo
  • Provençaalse kruiden
  • Kaas

Bereiding

Snij de sjalot, courgette en paprika’s in kleine blokjes. Stoof aan in wat olijfolie tot ze zacht worden. Kruid met peper en zout en wat provençaalse kruiden zoals verse oregano, tijm en basilicum, of hun gedroogde broertjes uit een potje bij gebrek aan een kruidentuin of -vensterbank. Laat de groenten goed uitlekken en afkoelen.
Rol ondertussen het bladerdeeg uit in een bakvorm. Prik er gaatjes in en steek een kwartier in de oven op 200°C, met een vel bakpapier op, en iets van ‘gewicht’.
Wat bakparels, gedroogde erwten of een tweede bakvorm. Blindbakken heet dat, dan wordt de bodem steviger en minder nat. Laat daarna eventjes afkoelen.
Klop de eieren met een vork los in de light room, en voeg peper en zout toe. Schep de groenten in het bladerdeeg, overgiet met het ei-roommengsel, en zet in de oven (nog steeds op 200°C). Snij ondertussen wat chorizo in dunne schijfjes (een twintigtal), en snij of rasp wat kaas. Ik had nog wat sneetjes Brugs Broodje in mijn koelkast liggen, en die moesten er bijgevolg aan geloven.
Sneetjes kaas in kleine kubusjes snijden werkt even goed als geraspte kaas gebruiken.
Strooi na 20 minuten baktijd de kaas over de quiche, en leg er ook de chorizo op. Zet dan nog 10 minuten terug in de oven, tot de kaas mooi gesmolten is. Check de garing van de quiche door er met een mes eens in te prikken. Snij in taartpunten en serveer met een slaatje.