Quinoa met tonijn

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties heeft 2013 uitgeroepen tot Internationaal Jaar van Quinoa.
Quinoa behoort tot de familie van de spinazie en de bieten, en is dus geen graansoort. Het is glutenvrij en bulkt van de vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren. Gezond dus, laten we het daar gewoon op houden, en aan het recept beginnen.

Nodig (voor 4 personen)

  • 500 g verse tonijnsteaks
  • 250 g quinoa
  • 6.5 dl groentebouillon
  • 1 courgette
  • 1 gele paprika
  • 2 teentjes look
  • 15 kerstomaatjes
  • 2 lente-uien
  • 1 rode peper
  • 1 citroen
  • Ras-el-hanout
  • Verse peterselie
  • Verse koriander
  • Olijfolie

Bereiding

Meng 4 eetlepels olijfolie met 4 eetlepels vers citroensap. Pers hier een teentje look in en kruid met peper en zout. Zet apart tot de rest bijna klaar is, en zeef de dressing dan. Voeg er een eetlepel fijngehakte peterselie aan toe.
Spoel de quinoa grondig af, en kook in 15 minuten gaar in de groentebouillon. Laat uitlekken.
Snij de courgette en paprika in blokjes, snipper het tweede teentje look en de rode peper fijn (verwijder eerst de zaadlijsten en de pitjes, tenzij ge het heel pikant wilt maken). Stoof de groenten in wat olijfolie tot ze zacht zijn. Kruid met peper & zout en 1 eetlepel ras-el-hanout. Halveer de kerstomaatjes en snij de lente-uien in fijne ringen. Voeg toe aan de andere groenten, en meng hier de quinoa onder. Werk af met enkele blaadjes verse koriander.
Bestrijk de tonijnsteaks met wat olijfolie en bak ze 30 seconden tot 1 minuut aan beide zijden in een gloeiend hete grillpan. Haal uit de pan, overgiet met de dressing, en snij in repen.
Als ge geen fan zijt van tonijn, is dit gerecht ook lekker met een gegrilde kipfilet. Of quorn of halloumi voor de vegetariërs!