Risottotaart

De opdracht voor het Foodblogevent van september, gehost door Beginspiration, is een hartige taart. Voor jullie in koor “quiche” brullen, dat dacht ik eerst ook ja. Maar echt origineel is dat niet he? Dus ik begon te denken. Taart. Welke zoete taarten bestaan er zoal? Rijsttaart! Als ik nu eens een hartige rijsttaart maakte? Mijn idee kon op een enthousiaste bedenkelijke blik rekenen van het lief, en een voorzichtig “gaat dat niet uit elkaar vallen?” werd geopperd.
Ik besloot dat ik het gewoon ging proberen en het ging doodzwijgen als het uit elkaar viel. Maar het lukte perfect. Ik maakte een geslaagde risottotaart. En dat is nog lekker ook.

Nodig

  • Risotto
  • Bladerdeeg

Bereiding

De risotto maakte ik met pesto zoals ik hier al uitlegde, maar met een courgette in plaats van de kerstomaatjes. Om het uiteenvallen en ‘te nat worden’ tegen te gaan. Snugger he? Ik deed er ook wat gebakken kipfilet in kleine blokjes onder, gewoon omdat ik daar zin in had.
Het bladerdeeg werd uitgerold in een bakvorm, en voorgebakken zoals ik dat voor een quiche doe. Ik nam bladerdeeg van Herta, en daar staat tegenwoordig zelfs als tip op dat ge het kunt voorbakken. Win-win, ik hoef het zelfs niet meer valsspelen te noemen. Ik stak het wel een kwartier in de oven in plaats van de 10 minuten bij de quiche, omdat ik het in de laatste stap ook minder lang ging afbakken. Dus. Risotto maken, deeg voorbakken en laten afkoelen, risotto in het deeg scheppen, bestrooien met wat extra parmezaanse kaas, en nog 10 minuten in de oven op 220 graden, zodat de kaas mooi smelt en een beetje kleurt.
En lekker dat dat was, serieus. Het leek een kruising tussen een quiche en een pizza, maar dan met de smeuïgheid van een risotto. Gekker gaat het deze maand niet meer worden.