Vegetarische salade van soba noedels

Geïnspireerd door een recept van Yotam Ottolenghi, maakte ik deze vegetarische noedelsalade. Fris, kruidig, zoetzuur en gewoon lekker. ‘Soba’ is het Japanse woord voor boekweit, wat de basis vormt voor soba noedels (foto). Een tweede minder bekend ingrediënt is chuka wakame (foto), een kant-en-klare salade van geblancheerd zeewier, gemarineerd met sesamolie, sesamzaadjes, rode peper en sojasaus. Fris, zoet en tegelijkertijd ook ziltig, met een pittige nasmaak. Verkrijgbaar in de supermarkt bij de visafdeling!

Nodig (voor 4-6 personen)

Voor de salade:

  • 300 g soba noedels
  • 2 komkommers
  • 2 eetlepels zout
  • 80 g chuka wakame
  • 2 lenteuitjes
  • 75 g sesamzaadjes
  • Een handvol radijsscheuten
  • Een handvol koriander

Voor de dressing:

  • Zeste van 2 limoenen
  • 60 ml limoensap
  • 2 teentjes look, geperst
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 2 eetlepels arachideolie
  • 1 eetlepel sweet chili saus

Bereiding

Kook de noedels volgens de instructies op de verpakking. Leg ze in koud water (of hou onder de kraan) tot ze volledig afgekoeld zijn en laat uitlekken.
Snij de komkommers in dunne slierten met een spiraalsnijder, of gebruik een mandoline om er dunne reepjes van te maken. Leg in een vergiet en strooi er 2 eetlepels zout over. Laat zo 30 minuten staan zodat het vocht er kan uitsijpelen, spoel kort af en knijp voorzichtig nog wat vocht eruit, anders wordt het een waterig boeltje.
Snij de lenteuitjes in ringen en snij de koriander grof.
Maak de dressing in een kommetje, meng hiervoor gewoon de ingrediënten die hierboven vermeld staan.
Meng dan de noedels voorzichtig met de komkommers, de chuka wakame, de radijsscheuten, de sesamzaadjes, de koriander en de lenteui, en meng er de dressing onder. Afkruiden met peper en zout!