Tomatenbrij

Het klinkt niet bijzonder aanlokkelijk he?
Dat is nochtans pure nostalgie uit mijn kindertijd. Met de kilo’s verse tomaten uit de tuin van opa, maakte mama op zaterdagmiddag vaak deze… euh ja ‘tomatenbrij’. De zomer op uw bord!

Nodig

  • 6 rijpe tomaten
  • 1 teentje look
  • 1 ajuin
  • Verse basilicum
  • Goede olijfolie

Bereiding

Begin met de tomaten te emonderen.
Ik heb dat hier al eens uitgelegd, dertig seconden in kokend water en vervolgens in koud water. En dan pellen.
Snij de ajuin in halve ringen en stoof aan in de olijfolie. Pers de look erbij.
Zei ik al wat dé truc is om look heel gemakkelijk te pellen? Plet de teentjes met de platte kant van uw mes, en vervolgens valt hun jasje er quasi vanzelf af.
Snij de tomaten in rustieke stukken (met pitjes!). Voeg ze toe aan de ajuinringen, en laat een half uur pruttelen. Kruid met peper en zout. Nog afwerken met wat verse basilicum, en ge hebt een lekkere brij met nog wat brokjes in.
Een brij met brokjes, ja MissAiesj, ge doet uw best wel om het poëtisch voor te stellen he?
Maar sop daar maar eens wat brood in. Mmm. Een ‘eerlijk gerechje’ zouden ze dat op tv noemen.