Vogelnestjes

Vogelnestjes, dat kent ge allemaal wel he? Een ei in een gehaktjasje. Eigenlijk vind ik de verhouding ei-gehakt in zo’n nestje niet optimaal. Maar dat wordt helemaal opgelost door kwarteleieren te gebruiken. Dan krijgt ge schattige kleine balletjes, die ook een origineel aperitiefhapje vormen. Ik maak daar altijd een tomatenroomsaus bij. Of een getomateerde bechamelsaus met ajuin in geval van tamheid tijdsgebrek. Waarom weet ik eigenlijk niet, maar ik vind een pure tomatensaus en een gekookt ei geen ideale combinatie. Met wat room of melk passen die smaken beter bij elkaar. Of misschien ben ik gewoon een halve autist en wil ik dat enkel eten zoals mijn mama dat vroeger maakte. Maar laten we het maar houden op dat eerste, ok?

Nodig (voor 3-4 personen)

  • 18 kwarteleieren
  • 1 kippenei
  • 500 g gehakt varken-kalf
  • 15 g paneermeel
  • 1 dikke ajuin
  • 1 teentje look
  • 800 g gepelde tomaten in blik
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 dl room
  • Basilicum
  • Oregano
  • Laurier

Bereiding

Snij de ajuin en de look grof. Stoof aan, en voeg de gepelde tomaten toe. Spoel de blikken uit met wat water en voeg dat ook toe. Kieper er vervolgens een eetlepel tomatenpuree in, samen met een laurierblad, en wat basilicum en oregano (vers, indien mogelijk, jaha mijn vensterbankflora leeft nog!). En peper en zout, uiteraard. Laat minstens een half uur rustig pruttelen en inkoken.
Kook de kwarteleitjes 4 minuten, laat ze schrikken in ijskoud water, en pel ze. Dat is een redelijk prutswerkje met die kleine eitjes, in geval van tamheid tijdsgebrek kunt ge ze ook gekookt en zonder schaal kopen. Maar dat kost dan wel wat meer.
Meng het gehakt met het paneermeel, het ei en wat peper en zout. Rol er balletjes van, en plet die op de palm van uw hand tot ultradunne hamburgertjes. Leg een eitje in het midden, en vouw het gehakt er mooi rond. Rol dan nog eens voorzichtig tussen uw handen (zonder druk uit te oefenen) zodat het een mooi samenhangend balletje wordt. Ge moogt niet meer kunnen zien waar ge het hebt dichtgevouwen, want daar barst het dan open. En dat wilt ge niet. Herhaal deze stap nog 17 keer.
Zoek het laurierblad in de saus en haal het er terug uit. Mix de saus en voeg de room toe. Laat nog wat verder pruttelen. De balletjes mogen ondertussen in een ingevette ovenschaal, want ik bak ze gewoon in de oven zoals mijn grote gehaktballen. Na een kwartier in een voorverwarmde oven op 190 graden krijgen ze een mooi kleurtje en zijn ze klaar. Schattig he? En superlekker!