Wok met finettes & oestersaus

Finettes zijn dunne lapjes uit de rug van het varken. Mager vlees dus, en heel snel klaar. Ze gingen hier in de wok, gecombineerd met wat groenten en oestersaus. Die oestersaus moet ik misschien ook nog wat toelichten? Dat is een zoete saus met oesterextract, die vaak gebruikt wordt in wokgerechten met vlees. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft de saus geen vissmaak, en ze komt gewoon uit een flesje uit de supermarkt. Zo, tot zover de bijhorende info!

Nodig (voor 4 personen)

  • 500 g finettes
  • 200 g groene aspergepunten of mini-asperges
  • 200 g sugar snaps of sluimererwten
  • 250 g oesterzwammen
  • 1 broccoli
  • 3 lente-uitjes
  • Oestersaus
  • Sojasaus
  • 300 g rijst

Bereiding

Snij het onderste stukje van de asperges weg, dat is taai en niet lekker. Verwijder ook de draad van de sugar snaps, indien aanwezig (een harde vezel langs de ‘naad’ van de peul).
Sugar snaps zijn de zoetere en minder platte broertjes van sluimererwten, dat was ik nog vergeten toe te lichten zeg. Ze zijn niet overal en altijd verkrijgbaar, en vervangbaar door sluimererwten.
Kook de rijst volgens de instructies op de doos.
Verdeel de oesterzwammen in grote stukken en snij de lente-uitjes in ringen. Verdeel de broccoli in roosjes en kook een 3-tal minuten. Koel af met ijskoud water. Snij de finettes in hapklare stukken, kruid met peper en zout, en bak héél kort aan op een hoog vuur in de wok. Haal uit de wok, en wok dan de asperges een 5-tal minuten. Voeg de oesterzwammen, de lente-uitjes (hou een handvol apart voor de afwerking) en de broccoli toe, en kieper er stevig wat oestersaus bij, minstens een eetlepel of 4. Voeg ook een 4-tal lepels sojasaus toe, kruid met peper, en laat nog een paar minuten pruttelen. Meng er het vlees terug onder, bestrooi met de overschot van de lenteuitjes, en serveer met de rijst!