Vidé

Vol-au-vent, vidé, koninginnehapje. Hoe het nu eigenlijk zit met al die namen, kan de Michel u wel uitleggen. De meeste mensen bestellen dat alleen op restaurant, en durven er zelf niet aan te beginnen. Zo moeilijk is dat nochtans niet hoor.

Nodig

  • 3 wortelen
  • 3 ajuinen
  • 3 stengels prei
  • 6 stengels groene selder
  • Laurierblaadjes
  • 1 kip: een soepkip of een braadkip (minder vet) of 2 billen en 1 borst (minder gepruts)
  • 250 g champignons
  • 200 g gehakt
  • 1 ei
  • 20 g paneermeel
  • Boter
  • 50 g bloem
  • 2 dl room
  • 1 citroen
  • Bladerdeeggebakjes voor vidé

Bereiding

Snij de wortelen, ajuinen, prei en selder in grove stukken. Leg samen met het kieken in een grote kookpot en voeg water toe tot het volledig onderstaat. Voeg enkele laurierblaadjes en peper & zout toe en laat zachtjes koken tot de kip van haar beenderen loskomt (na ongeveer een uur). Schep de kip uit de pot, en zeef de bouillon. Laat dan de bouillon volledig afkoelen. Liefst een hele nacht. Dan komt het vet mooi bovendrijven en kunt ge dat er zo afscheppen met een schuimspaan.
Meng het gehakt met het ei en het paneermeel. Rol er kleine ballekes van. Gaar de ballekes in een beetje van de bouillon tot ze bovendrijven. Haal het kippenvlees van de beenderen en snij in stukjes. Snij de champignons in partjes en stoof ze aan in wat boter.
Maak een roux van 50 g boter en 50 g bloem, voeg 500 ml van de kippenbouillon toe en laat al roerend doorkoken. Werk af met de room. Meng er vervolgens de stukjes kip, de champignons en de gehaktballekes onder. Breng op smaak met het sap van de citroen, en peper & zout.
Warm de bladerdeeggebakjes enkele minuten op in de oven, en vul ze met de vidévulling. Voila. Lekker he?

Met de rest van de bouillon kunt ge trouwens lekkere (en poepsimpele) soep maken door er een groot blikje tomatenpuree aan toe te voegen. Serveren met wat vermicelli en soepballetjes. Mmmm.