Biggest Cooking Event

Meer dan 18000 mensen probeerden een plaatsje te veroveren voor het Delhaize Biggest Cooking Event, en MissAiesj behoorde bij de 1600 gelukkigen. Jaloers? Groot gelijk, het was fantastisch. Koken onder leiding van een topchef, achteraf alles zelf mogen opeten, mét een glas wijn en uitleg over de wijn. Achteraf kregen we ook nog eens een goodie-bag trouwens, met onder andere kruidenpotjes, een microgolfmaaltijd, koekjes en afwasmachine-tabletten.

 

De dag begon met bubbels in een zaal met verschillende standjes waar er geproefd kon worden. Verschillende kazen, kruiden van Santa Maria, verse soep met Flandria-groenten, ijs, wijn, koffie, gevulde pasta, het ging allemaal vlotjes naar binnen.

 

Een kookatelier van 5000 m² met 100 kookeilanden was op poten gezet in de zaal ernaast, en onze kookles werd geleid door Peter Goossens himself. De zaal was gigantisch, met een groot podium en 2 grote schermen, maar veel tijd om rond te gapen was er niet. Er moest namelijk gekookt worden, aan een redelijk serieus tempo. Het duurde niet lang of de zaal vulde zich helemaal met etensgeuren en bijhorende geluiden. Met 100 tegelijk eiwit opkloppen zorgde bijvoorbeeld voor indrukwekkende geluidseffecten.

 

Alles stond mooi klaar in bakjes, met dank aan de aanwezige hotelschoolstudenten. Zij mochten trouwens ook het veroorzaakte puin achteraf netjes opruimen. Ze werden met harde hand geleid door de commando’s van Peter, en moesten zich de benen uit het lijf lopen.

 

We maakten parelhoen met schorseneren en een zalf van aardpeer, fondantaardappelen en champignons. Dat gaat hier zeker nog eens op tafel komen. Het nagerecht was een carpaccio van ananas met een mousse van witte chocolade, een crumble van rietsuiker en passievrucht-vanille-olie. De recepten volgen nog, uiteraard.
Het was een heel goed georganiseerd evenement, en alles werd duidelijk en stap-voor-stap uitgelegd. In principe moest ge zelfs helemaal niet kunnen koken om deel te nemen. Een beetje ervaring was wel nodig om het tempo bij te houden en er voldoende peper en zout bij te kieperen, het enige dat niet afgewogen klaar stond. Een beetje gezond verstand bleek trouwens ook geen overbodige luxe toen er mensen hun snijplank in de oven hadden gestoken. Plastiek mannekes. Dat smelt. En stinkt.

(De foto’s heb ik schaamteloos gepikt van de facebookpagina van Delhaize, ik had het namelijk te druk met dingen in mijn mond moffelen om nog foto’s te kunnen maken, n.v.d.r.)