Finalisten-Lays-Maak-Je-Smaak_The-Battle

De eerste ‘Maak je Smaak’ campagne van Lay’s in België werd in 2011 gelanceerd. De smaak ‘Bicky Crisp’ kwam er in 2012 als winnaar uit, en die belandt hier geregeld in mijn boodschappenmandje.
“Dat doen we nog eens”, moeten ze bij Lay’s gedacht hebben, en ze lanceerden een oproep om nieuwe smaakideeën in te sturen. Ze kregen ei zo na 126000 (honderdzesentwintigduizend!) inzendingen in 6 weken. De top drie is ondertussen bekend, en nu mogen we allemaal proeven en stemmen. De winnende smaak wordt dan de Lay’s limited edition van 2014 (en de winnende bedenker krijgt zo maar efkes 25000 euro, 1% van de omzet voor een jaar en natuurlijk Eeuwige Roem).
Ik mocht de drie smaken eens testen, en dat werd hier uiteraard zeer serieus opgevat.

Lay's

Er was water om onze mond tussendoor te spoelen, om onze smaakpapillen terug op volle scherpte te brengen. (Ok, misschien was het wel wijn in plaats van water, maar we gaan hier niet moeilijk doen over details)
We hingen verwachtingsvol gelijk een stel verslaafden boven de zak tijdens het openen om de eerste geuren meteen op te snuiven. (Ja, dat deden we echt, en we gaan ons daar niet over schamen)
Er werd voorzichtig gelikt, dan met een uiterst kritische blik geknabbeld, en de plus- en minpunten werden zorgvuldig opgelijst.
Denk er efkes wat tromgeroffel bij, ik stel jullie voor:
De 3 smaakfinalisten!

1. Honey Glazed Ribs

Ribs

Geur? Zoet en gerookt. Smaak? Zoet en gerookt. That’s it. “Ik proef geen ribbekes”, zei het lief lichtjes teleurgesteld. De ‘vlees’-smaak ontbrak wat ons betreft inderdaad wel een beetje, maar de zoete en gerookte smaken zijn zeker aanwezig. Elk jurylid was het er wel over eens dat ze echt wel lekker waren. Ja, deze chips zou ik wel opnieuw kopen.

Next, nummer 2: New York Hotdog

Hotdog

Wat zegt de neus? De neus zei bij mij ‘een vleugje mosterd, iets zurig, iets gerookt’, genoeg om mijn speekselklieren direct in overdrive te krijgen. Het enthousiasme werd echter getemperd bij het proeven. Ik denk niet dat ik daar ooit een hotdog in zou herkend hebben, als die niet op het pakje getekend stond. Er is inderdaad een gerookt accent dat met een stevige verbeelding aan een worst kan doen denken. Ja, er is ook een zurig accent, en ik proef er ook wel mosterd in. En ketchup, uhu dat ook, in die zoete rode spikkeltjes op de buitenkant. Wat het probleem dan was? De smaak mankeert ‘power’. Dat gevoel dat mosterd in mijn neus geeft bijvoorbeeld, dat voel ik bij een hotdog, dat zocht ik tevergeefs in de chips. Er zit ook een bittere ondertoon in de smaak, en ik ben niet zo dol op bitter.
Het lief deelde mijn kritische houding wel niet echt en at onverstoorbaar het hele pakje leeg. De gustibus…

En nummer 3: Cocktail Andaluz

Cocktail andaluz

Bij het openen van het zakje kroop een duidelijke andalouse-geur direct in onze neusgaten. Smaak? Combinatie van de zoetere cocktailsaus en de iets pikantere andalouse. Ja, deze chips zijn wel exact wat de verpakking belooft. Hier zit ook de sterkste smaak in, maar ietwat te eentonig naar mijn goesting.

Winnaar? Moeilijk, de jury was verdeeld. Cocktail Andaluz moest het uiteindelijk toch nipt afleggen tegen Honey Glazed Ribs, en de New York Hotdog strandde op de 3de plaats.

Ik trok met mijn winnaar naar de keuken, en ging er een recept mee creëren. Mijn doel was nu het tegenovergestelde van dat van de mannen bij Lay’s. De smaak die zij er hadden ingestoken, wou ik er terug uithalen, en verwerken in een gerecht. Naast de smaken vond ik het ook belangrijk om het krokante van chips terug te laten komen op mijn bord. Het werden deze overheerlijke kipnuggets. Lekker mannekes, lekker! Malse blokjes kip in een knapperig jasje van chips. Gewoon nog beter dan ik gehoopt had. Het zoete van de honey glazed ribs werd nog extra geaccentueerd door er een sweet chili saus bij te serveren. Dit ga ik zeker nog maken!

De drie finalisten liggen tot en met 1 december 2013 in de rekken, nog tijd genoeg om ze zelf eens uit te proberen en te stemmen op lays.be!