pickles

Of ik de producten van Camp’s eens wou proberen, vroeg Amaury van Enchanté. En of ik dan wel een recept wou verzinnen met pickles.
Ja, ja, hoera, laat maar komen! Na een klein huppeltje door mijn bureau (want ik kreeg een pakje, een echt pakje, helemaal voor miiiijjj), begon ik al na te denken over wat ik dan ging maken.
Ja. Euhm. Ja. Iets met… pickles dus he? Ja. Dat euh. Euhm. Oei.

We deden hier eerst een blinde smaaktest. Afin, het lief was blind, ik hield mijn ogen gewoon open, want anders ging dat hier een boeltje worden. Hij koos (echt waar) zonder enige twijfel voor de pickles van Camp’s. Lekker, een beetje pikant, mooie (niet te dikke) stukjes groenten, een mooie consistentie en een mooi kleurtje, niet te fluo-geel. Niet té zuur, zelfs een beetje zoet, maar toch zuur genoeg om daar achteraan in uw keel wat te prikkelen. Op de tweede plaats eindigden de pickles van Devos-Lemmens, die mij werden aangeraden door De Disfunctionele Huisvrouw (neu die schreef niks over pickles hoor, die wou gewoon ook wat reclame). Geen negatieve opmerkingen, maar gewoon nét dat tikkeltje minder speciaal dan die van Camp’s.
Ik had ook nog een pot L’Etoile piccalilli in mijn koelkast staan, die er dan ook maar werd bijgesleurd. Zoals eigenlijk wel te verwachten was van een piccalilli, was deze saus heel wat zuurder en vloeibaarder. ‘Kan de activiteit of de oplettendheid van kinderen nadelen beïnvloeden’, staat er op de pot. Gediskwalificeerd mannekes.

Ik denk dat iedereen wel pickles kent, of zelfs in zijn koelkast heeft staan, maar gebruiken jullie die nog voor iets anders dan de Klassiekers? Ik gebruikte al eens piccalilli in mijn Big Mac Saus, maar daar houdt het precies wel op.
Bon. Dan gingen we eens rondloeren op het internet he. Eerst efkes piepen bij de Grote Meneren. Wat deed Jeroen Meus al met een potje pickles? Hutsepot, worst & pickles, varkenskroon met picklesmousseline én uiteraard de klassieke Blackwellsaus.
Mmmm ja. Punten voor de picklesmousseline, maar verder is dat exact wat ik bedoel met ‘de Klassiekers’. Sos Piet? Een kotelet met pickles. Hmm. Of picklesboter, wat dan al wat origineler werd.
In de recepten van de finale van Masterchef kwam ik ook nog eens pickles tegen, in combinatie met Iberico varkensvlees, asperges, en lentegroenten. Op de website van Knack Weekend kon dit, buikspek met een crème van pickles, mij wel bekoren.

Vorige week kreeg ik in Restaurant Waterschoot dit als hapje aangeboden, een bavarois van rivierkreeft met een mousse van pickles. Ik kwam op instagram ook deze intrigerende brochette van aardappelen, rode ui, kip en spek tegen, wat mij ook een mooie smakencombinatie lijkt met pickles. Frank van Be-Gusto kreeg ‘gepekelde makreel, een crème van Tierentyn pickles, avocado en een rode bieten jus’ op zijn bord in restaurant Vrijmoed, en chef Didier Bourdeaux maakte voor Knack Weekend een gerecht met gemarineerde makreel, witte asperges, erwtjes en pickles.

Camp's zoekt recepten

Dit alles dus om aan te tonen: pickles zijn tegenwoordig terug ‘in’. En ge kunt dat combineren met een stukje kaas, een stukje vlees én een stukje vis. Op de website van Camp’s kunt ge een gratis potje pickles aanvragen, en u eens helemaal laten gaan in de keuken. Uw recept kunt ge dan insturen en het lekkerste recept wordt beloond met het culinaire meesterwerk ‘Modernist Cuisine’. En zeg niet dat ik u nog geen inspiratie gaf he? Ik ga nog wat verder nadenken!