Teppanyaki

Of ik de ‘Domo Teppanyaki XL‘ eens wou testen, vroegen de lieve mensen van Domo. Natuurlijk!
‘XL’ is hier echt wel XL, met een plaat van 66 cm lang en 27 cm breed. De plaat wordt, in tegenstelling tot wat ik verwachtte, ├ęcht heet, terwijl de handvaten koud blijven zodat ge het toestel gemakkelijk kunt verplaatsen. De plaat heeft een thermostaat met 5 standen en een anti-aanbaklaag, die ook weer mijn verwachtingen overtrof. Er bleef niets aan de plaat kleven, en ik moest geen olie gebruiken bij het bakken (inwrijven met olie bij het eerste gebruik is voldoende).
Ik zit hier nu hard na te denken over een negatief punt, voor jullie denken dat ik een reclamehoer geworden ben.
Ja! De kabel! De kabel is kort! Een verlengkabel klaarleggen dus, tenzij er een stopcontact ingebouwd zit in uw tafel.
Afin. Wat doen we met zo’n plaat?
Als ik voor veel mensen tegelijk kook, heb ik vaak het probleem dat mijn pannen niet groot genoeg zijn. Dat is dan nu voorgoed opgelost, de plaat kan gewoon op het aanrecht naast het fornuis gebruikt worden om vlees/vis of zelfs groenten op te bakken.
Verder is zo’n plaat natuurlijk vooral bestemd voor ‘fun cooking’. De plaat in het midden van de tafel, en iedereen kan zelf zijn maaltijd samenstellen. Of de gastheer/-vrouw kan natuurlijk ook van ‘show cooking’ doen en in het bijzijn van de gasten het eten bereiden.

Bijgerechten

Met de Japanse bedenkers van de teppanyaki in gedachten, maakte ik er een Aziatisch getinte feestmaaltijd van, met lamskroon, lapjes kipfilet, biefstuk teriyaki, en tonijn in een sesamkorst. Dat leek mij al ruim voldoende, maar ook bv zalmfilet, scampi, varkenshaasje, kalkoenlapjes,… kunnen perfect op de teppanyaki-plaat bereid worden. Ook voor groenten is er een waaier van opties, ik ging voor paprikareepjes, shiitake, sojascheuten, preiringen, sluimererwten, gehalveerde babymaiskolfjes en wortelen in dunne schijfjes. Op die manier kan iedereen zelf zijn favoriete groente of favoriete combinatie kiezen.
Als bijgerechten koos ik hier voor wat sla met kerstomaatjes en een eenvoudige dressing, een vegetarische nasi goreng en een soba noedelsalade. Sausjes: een sweet chili saus, sojasaus, en een mengsel van sojasaus en mirin (in gelijke hoeveelheden) met wat fijngesneden gember. Voor de afwerking: fijngesnipperde lenteui en rode peper.
De volgende gerechten verschenen vervolgens op de borden: biefstuk teriyaki (geserveerd op de noedelsalade), kortgebakken tonijn met sesamkorst, kipfilet met paprika, babymais, sluimererwten en wortel (geserveerd met nasi goreng), en lamsvlees met prei, shiitake, sojascheuten.

Gerechten

De recepten volgen nog natuurlijk, stay tuned!

Andere opties?
– Ontbijt: Gebruik de plaat om een stevig ontbijt op te maken. Denk spek & eieren!
– Lunch: Wraps! Snij wat vlees/vis en groenten in hapklare stukken, en iedereen kan zelf naar hartelust combineren en bakken. Of bak er wat hamburgers op die iedereen dan zelf kan beleggen!
– Avondmaal: Bestel een gourmetschotel bij de traiteur (vlees/vis) of slager, met bijhorende slaatjes en sausjes. Klaar! Als het wat meer werk mag zijn: maak zelf de slaatjes en sausjes. Een aardappelsalade, een rijstsalade, een pastasalade, sla, tomaten, geraspte wortelen, komkommer, mayonaise, tartaar, cocktailsaus… Denk barbecue, maar dan binnen.